Om Linnéa

Linnéa Claeson är en prisbelönt föreläsare, programledare, jurist, tvåfaldig U-handbollsvärldsmästare och människorättsförsvarare. Hon är en talare med stor karisma och mycket humor som tar upp aktuella ämnen med unik precision och knivskarpa analyser.
Linnéa leder grupper att stärka sin mentala kapacitet, prestera under press och bättre hantera kriser. Hon visar hur man bygger modet att våga satsa mot stora mål, stå upp för sina värderingar och bygga karaktär såväl som karriär. Efter hennes föreläsningar och workshops har deltagarna nya konkreta verktyg att använda såväl i yrkeslivet som i privatlivet.

Hennes engagemang för mänskliga rättigheter har lett henne till krigs- och konfliktzoner, flyktingläger och utsatta områden där hon framförallt ägnat sig åt demokratifrämjande arbete och humanitär hjälp.

De frågor som Linnéa särskilt har engagerat sig i är jämlikhet, trygghet, mobbning, rasism, facism, hbtqia+ frågor, hemlöshet, flyktingar, samers rättigheter, könsstympning, sexuellt våld, med flera. Hon har talat runt om i världen, bl.a. på Europakommissionen, Facebook, internationella konferenser och ambassader.

Bakgrund

Linnéa föddes den 31 januari 1992 under en snöstorm i Kolmårdsskogarna. Hon var tidigt mån om att alla skulle må bra och fick vara med, tog hand om sina kompisar och, precis som idag, en riktig djurvän.

Hennes handbollskarriär började i NKIK i Norrköping. Kort efter starten flyttade hon till Karlstad och spelade i Hellton IF där hon kom att utvecklas till en av världens bästa handbollsspelare i sin årskull. Efter flera år av historiska framgångar med Hellton IF och Värmlandslaget värvades Linnéa till elitserieklubben Skuru IK i Stockholm.

Åren som följde var mycket lyckosamma för Skuru IK som bland annat gick till SM-final tre år i rad och är räknade som ett av de bästa lagen i Sverige någonsin. Efter den tredje raka SM-finalen fick Linnéa ett proffskontrakt i Danmark som har världens bästa liga. Hon flyttade till klubben Ringkøbing sommaren 2017 för att

Linnéa blev uttagen i juniorlandslaget från första landslagssamlingen vid 15 års ålder och behöll sin landslagsplats fram till seniornivå. Det var med detta landslag som Linnéa tog två VM-guld. Det första i Dominikanska republiken 2010 och det andra i Tjeckien 2012.

Samtidigt som Linnéa var elitidrottare och handbollsproffs läste hon Juristprogrammet på 100%, hade flera ideella organisationer och eget företag. Som människorättsförsvarare har hon i många år medverkat i både TV, radio, tidningar och poddar, varit kolumnist i Aftonbladet, anordnat demonstrationer, upprop och lett stora insamlingar till behövande. Hon var en engagerad röst i #Metoorörelsen och var bland de första att få stor uppmärksamhet för sitt arbete mot näthat genom sitt Instagramkonto Assholesonline.

Sommaren 2017, vid tjugofem års ålder gjorde hon sitt första Sommar i P1. Hon har deltagit i några av Sveriges mest folkkära program som Let’s Dance, Reneés brygga och Superstars 2024.

Meriter

  • 2018 mottog Linnéa priset som Årets jurist med motiveringen att hon har förmågan att göra komplicerade frågor förståeliga för allmänheten på ett pedagogiskt vis.
  • Linnéa har toppat TCO:s lista över framtidens mäktigaste svensk samt mottagit Årets talare Hederspris på Talargalan.
  • Utöver det har Linnéa mottagit FN-förbundets pris för hennes arbete för mänskliga rättigheter.

©LINNÉA CLAESON | WEBPROD @LGBLOM